Seguimos viendo reseñas y comentarios sobre el pasado EPI 17,2 que dedicamos a Innovación en bibliotecas públicas. A la reseña que comentábamos aquí hace unos días de Lluís Anglada en Bdig, añadimos ahora la que la revista Item. Revista de biblioteconomia i documentació ha publicado en su último número.
Precisamente, la veterana publicación del Col•legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, ha realizado en este número una remodelación muy importante de diseño, contenidos y consejo de redacción, que tuvimos ocasión de conocer en la presentación que realizaron en las recientes Jornades Catalanes de documentació. Desde EPI, deseamos mucha suerte a la revista en esta nueva etapa.
En una de las nuevas secciones, encontramos una reseña del número 17,2 de EPI firmada por Cristina Garreta. A continuación reproducimos el texto:
El profesional de la información, volum 17, núm. 2
(març-abril 2008)
La revista El profesional de la información dedica el tema central del seu últim número a la innovació en biblioteques públiques. Comença amb un article de Roser Lozano que defineix que és i no és innovació, en el qual descobrim que al marge de la innovació tecnològica també podem parlar d’innovació en l’organització dels serveis, en el desenvolupament de les seves funcions socials, culturals i informatives i també en la gestió del talent en la pràctica quotidiana de la biblioteca pública.
Després d’aquesta visió global, podem fer un recorregut per experiències concretes a biblioteques de Biscaia (al municipi de Muskiz), Murcia, Segovia (un estudi sobre les necessitats dels immigrants), Andalucía (on destaca la seva aposta pel programari lliure) i Catalunya (David Maniega, Glòria Pérez i Yolanda Guerrero parlen del portal de biblioteques de la Generalitat, i Pedro A. Bravo del programa de rehabilitació juvenil a la Tecla Sala) on trobem una àmplia mostra d’actuacions que il•lustren l’estat de la qüestió a l’estat espanyol.
En l’apartat ”Análisis” hi apareixen interessants articles d’investigació sobre eines fonamentals en el treball de les biblioteques públiques: el primer sobre el tractament de la diversitat cultural a Google i els motors de cerca, d’Ernest Abadal i Lluís Codina ; el següent sobre l’actitud dels usuaris davant les tecnologies de la informació, de M. Dolores Olivera-Lobo i Belarmina Benítez i el darrer sobre l’accessibilitat del format PDF, de Ramon Voces i Lluís Codina.
Per acabar destacarem un interessantíssim article sobre l’evolució dels sistemes de gestió integrada a partir de les propostes d’Innovative amb Millenium i dues entrevistes: una a John Lake, actual president de la Secció de Biblioteques Públiques de l’IFLA, que se li va fer aprofitant que intervenia en el Seminari sobre la Biblioteca pública al 2010 de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, i una altra a M. Antonia Carrato, subdirectora general de coordinació bibliotecària del Ministerio de Cultura.
En conjunt, doncs, El profesional de la información ens ofereix la possibilitat d’accedir a una àmplia i actualitzada informació a l’entorn d’un tema que no sol omplir gaires pàgines en revistes que no vagin especialment dirigides als professionals de les biblioteques públiques. Tan de bo contribueixi a donar valor a aquesta feina i, sobretot, a encoratjar tots els bibliotecaris a introduir la innovació ben entesa com a filosofia de treball.
Garreta, Cristina. “Innovación en la biblioteca pública. El profesional de la información, volum 17, núm. 2 (març-abril 2008)”, a: Espadas, Toni; Garreta, Cristina: “Innovació i compromís social, motors de la biblioteca del segle 21”. Item. Revista de biblioteconomia i documentació, n. 48, gener-juny 2008, p. 122.
Aprovechamos para hacer referencia también a un interesante post de Marcos Ros en El documentalista enredado titulado “¿Realmente hemos aprendido lo que es la Biblioteca 2.0?” en el que se refiere a este número de EPI, y destaca especialmente los artículos de Roser Lozano y Fernando Juárez.